Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galantyna ze śledzia z aromatyzowanym majonezem
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 60
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 137
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 392
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 251
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 60
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 137
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 392
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 251
Składniki
Gotuję bulion warzywny z wymienionym składnikami, dodaję też kawałek cytryny. Jak marchew zmięknie, po około 20 minutach, wkładam opłukane śledzie ,z których usunęłam kręgosłupy. Już teraz nie mieszam, śledzie dojdą w pare minut na małym ogniu. Zostawiam je na jakiś czas, aby dobrze nasiąkły smakiem bulionu warzywnego.
Przecedziłam wywar warzywny, zabrałam z niego filety i marchew. Aromatyzuję bulion wyciśniętym czosnkiem i koperkiem. Dodaję żelatynę , mieszam i czekam ,aż zacznie się lekko zcinać. W miedzy czasie w miseczce wymieszałam łychę majonezu z chili w proszku, wyciśniętym czosnkiem i szczyptą kurkumy dla zdrowia i koloru.
Gdy żelatyna zacznie lekko tężeć, to czas na wykończenie śledzia. Do pojemników wkładam po łyżce galarety, kleks aromatyzowanego majonezu, kawałki filetów, marchew i galaretę. i do lodówki.
Galarety były już gotowe późnym wieczorem, majonez rozpływa się po śledziach! Smacznego :).