Do góry

Dodatki Przepis na:

"Sos pomidorowy do gołąbków"

Sos pomidorowy do gołąbków

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 293

Sos pomidorowy do gołąbków jest wyrazisty a swój doskonały smak zależy od naszej inwencji twórczej, ponieważ wykorzystujemy do niego wywar z przygotowywanych gołąbków.

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • masło klarowane
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • śmietana 18 %
  • 2-3 łyżki mąki
  • wywar z gołąbków
  • przyprawy: magi, pieprz, vegeta, szczypta cukru,
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę poszatkować. Należy ją zeszklić na maśle klarowanym, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszając, lekko całość podsmażamy. Dodajemy wywar z ugotowanych przez nas wcześniej gołąbków i tak jak wspomniałam wcześniej ,tu właśnie zostaje dodana cała nasza inwencja twórcza ,którą włożyliśmy do farszu z gołąbków.

  2. Ja do farszu dodaje trochę boczku wędzonego, więc smak przechodzi również do sosu.

  3. Po zagotowaniu zagęszczamy sos śmietaną wymieszaną z mąką i tworzymy odpowiednio w/g nas zagęszczony sos.

  4. Na koniec całość już delikatnie doprawiamy do smaku, pieprzem, magi, vegetą i szczyptą cukru.
    W okresie wiosenno-letnim , znakomicie smakuję z posiekanym drobno koperkiem z własnego ogródka;-)
    Życzę smacznego

    P.S. przed dodaniem koperku warto blenderem wymieszać sos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń