Do góry

Desery Przepis na:

"Tort dla wędkarza"

Tort dla wędkarza

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 193

Dodano:

Odsłon: 7766

Tego torta zrobiłam mężusiowi na urodziny-jest zagorzałym wędkarzem...

Składniki

  • -BISZKOPT:
  • -jaja, 9 szt
  • -cukier, 9 łyżek+3 łyżki do masy
  • -mąka pszenna, 9 łyżek
  • -kakao, 1 łyzka
  • -proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • -czerwony barwnik spożywczy w proszku, troszeczkę
  • -Masa:
  • -budynie śmietankowe, 2 szt
  • -żółtka, 3 szt
  • -mleko, 0,5 litra
  • -mąka psz., 1 łyżka
  • -maka ziemniaczana, 1 łyżka
  • -margaryna, 1 kostka
  • -śmietana 30 %, 375 ml
  • -DODATKOWO:
  • -banany, 4 sztuki
  • -polewa
  • -DO DEKORACJI
  • -masa cukrowa różne kolory
  • -kamyki czekoladowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników robimy biszkopt i pieczemy w tortownicy 24 cm.Przekrawamy na trzy krążki.

  2. Margarynę ucieramy,śmietanę ubijamy na sztywno a z pozostałych składników gotujemy budyń.Przestudzony budyń ucieramy z margaryną.Odkładamy na bok trzy łyżki masy a do reszty dokładamy delikatnie po łyżce ubitą śmietanę.

  3. Robimy polewe: 0,5 margaryny,3 łyżki kakao,5 łyżek cukru,1 łyżka wody i 2 łyzki śmietany 30 %.

  4. Pierwszy biszkopt nasączamy połową polewy,na to kroimy w plasterki dwa banany i wykładamy połowę masy na to biszkopt i reszta polewy,pozostałe banany i reszta masy,przykrywamy ostatnim krążkiem.Całość smarujemy tą odłożoną masą

  5. Dekorujemy masą cukrową i elementami z niej zrobionymi,kamyczki wokół jeziorka to kamyczki czekoladowe...Oprócz nitki przy wędce wszystko jadalne...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Basiulec 14 czerwca 2011 Nie mogę się napatrzeć..:) Cierpliwa z Ciebie kobieta! Super tort!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kicia1 09 czerwca 2011 Tak Annuar właśnie taką ciepłą polewam ciasto:-) dziękuje wszystkim i pozdrawiam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 czerwca 2011 Przepiękny ! Dodatkowo zwróciłam uwagę na nieznane mi nasączanie biszkoptu polewą. Czy dobrze rozumiem, że składniki polewy zagotowujesz i taką ciepłą polewą nasączasz ciasto ???

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 09 czerwca 2011 Ale super :) Gratuluję pomysłu...tort wygląda rewelacyjnie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń