Do góry

Dania główne Przepis na:

"zagrzybiony" makaron curry

zagrzybiony makaron curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 46

Doskonałe połączenie makaronu z pieczarkami, kurczakiem i curry. Rozgrzewające i dodające wigoru danie, do zrobienia w kilka minut.

Składniki

  • Makaron kolanka 400g
  • Pieczarki 400g
  • Pierś z kurczaka 200g
  • Serek mascarpone 200g
  • jedna mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy 200ml wody z gotowania, która przyda nam się potem.

  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, i delikatnie podsmażamy na oleju.

  3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, kurczaka w kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli. Kiedy wszystkie składniki się zarumienią dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.

  4. Dodajemy przyprawy w kolejności, cukier, curry, paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozwalamy się wszystkiemu smażyć jeszcze minutę tak żeby przyprawy rozpuściły się w tłuszczu.

  5. Wlewamy wodę spod gotowania makaronu, dodajemy serek mascarpone i energicznie mieszamy.

  6. Dusimy wszystko jeszcze 5 minut na lekkim ogniu, tak żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

  7. Łączymy makaron z sosem na patelni, i gotujemy jeszcze ok. 3min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń