Do góry

Desery Przepis na:

Rabarbar na sałacie

Rabarbar na sałacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27992

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Rabarbar na sałacie"

Składniki

  • 50 dag rabarbaru
  • 8 dag cukru
  • 1 większa sałata lodowa (lub 2 małe)
  • 1 garść roszponki
  • 10 rzodkiewek
  • sok wyciśnięty z połowy limonki lub cytryny
  • 50 ml oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 25 min; porcja – 220 kcal, cena 2,90 zł

  2. Rabarbar opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij końcówki łodyg, usuń ewentualne włókna. Pokrój rabarbar na mniejsze kawałki.

  3. W garnku zagotuj wodę z 6 dag cukru. Wrzuć pokrojone łodygi rabarbaru. Gotuj około 5 minut. Wyjmij, odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.

  4. Sałatę podziel na liście, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Roszponkę pozbaw korzonków, opłucz i osusz.

  5. Umyj rzodkiewki, odetnij korzonki i nasady ogonków. Pokrój warzywa w plasterki. Do miski włóż porwane na mniejsze kawałki listki sałaty, rzodkiewkę, rabarbar oraz roszponkę, wymieszaj.

  6. Sok wyciśnięty z połowy limonki utrzyj na gładki sos razem z olejem, resztą cukru, solą oraz pieprzem do smaku. Powstałym sosem polej sałatkę. Od razu podawaj na stół. Sałatkę serwuj do mięs oraz ryb.

  7. Roszponkę najczęściej dodaje się do sałatek. Warto jednak najpierw przesmażyć ją na patelni z odrobiną roztartego czosnku i posiekanej papryczki chili, a następnie skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą i posypać uprażonym bez tłuszczu sezamem. Do takiej przystawki pasuje bagietka.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń