Do góry

Dania główne Przepis na:

Rabarbar w słonym cieście

Rabarbar w słonym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Rabarbar w słonym cieście"

Składniki

  • 60 dag rabarbaru
  • 10 dag jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • sól
  • 15 dag mąki
  • 80 dag ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • pęczek natki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rabarbar opłucz pod bieżącą wodą, odetnij końcówki, usuń włókna, a potem pokrój łodygi na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj jogurt z jajkiem, mąką, 5 łyżkami wody oraz solą do smaku. Ciasto odstaw na kilkanaście minut, aby trochę zgęstniało.

  2. Ziemniaki obierz, pokrój na połówki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (15-20 minut). Odlej, wymieszaj w misce z masłem, szczyptą przyprawy do ziemniaków oraz umytą i posiekaną natką.

  3. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kawałki rabarbaru maczaj w gęstym cieście i smaż na złoty kolor. Wyjmij na pergamin, osącz z tłuszczu. Podawaj z ziemniakami.

  4. czas ok. 55 min; porcja – 330 kcal, cena 2,50 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń