Do góry

Desery Przepis na:

Rabarbar z kokosową nutą – pochwała crumble

Rabarbar z kokosową nutą – pochwała crumble

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 2940

Dodano:

Odsłon: 4846

Rabarbar z kokosową nutą przygotowałam na cześć naszego bezglutenowego gościa. Powstał pyszny deser, który smakował wszystkim biesiadnikom, a jednak mimo wszystko postanowiłam go dopracować. Udało się i dziś przedstawiam udoskonaloną wersję rabarbaru pod kokosową pierzynką.

Składniki

  • 200-250 g oczyszczonego rabarbaru
  • 2-3 łyżki domowego syropu z pokrzyw (można zastąpić go płynnym miodem, miodkiem mniszkowym, syropem z agawy, klonowym itp.)
  • kawałek cynamonu, 2-3 goździki, owoc kardamonu, trochę imbiru świeżego (drobno startego) lub suszonego
  • cukier – 1 łyżka do rabarbaru + 2 łyżki do kruszonki (można według uznania zastąpić ksylitolem bądź innym ulubionym słodzikiem)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (użyłam pachnącego kokosem, nierafinowanego)
  • 2 garście wiórków kokosowych
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczony (czyli umyty i z odciętymi końcami) rabarbar pokrój w plasterki grubości około 1 cm. Piekarnik nastaw na 180 stopni.

  2. Na dno rondla wlej syrop z pokrzywy (lub inne płynne słodzidło – wybierz spośród wymienionych w składnikach), włóż pokrojony rabarbar, przyprawy i łyżkę cukru.

  3. Rabarbar z dodatkami podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając delikatnie raz czy dwa, przez około 10 minut. Powinien zmięknąć i nasycić się aromatem przypraw, ale nie może całkiem się rozpaść. Woda ma odparować. Na koniec wyjmij laskę cynamonu i inne nierozdrobnione przyprawy – jeśli zdołasz je łatwo znaleźć.

  4. Uduszony rabarbar umieść w dwóch kokilkach przeznaczonych do zapiekania.

  5. Przygotuj kokosową pierzynkę. W misce zmieszaj widelcem olej kokosowy, cukier (ksylitol itp.) i wiórki kokosowe. Powstałą kruszonkę rozdziel sprawiedliwie pomiędzy naczynia z podduszonym rabarbarem.

  6. Kokilki wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj przez około 20 minut. Przestudź lekko przed podaniem.

  7. Rabarbar z kokosową nutą podaj na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu. Możesz do każdej porcji dodać kulkę lodów (jeśli podajesz lody osobie na diecie bezglutenowej, upewnij się, że są bezglutenowe – bo większość lodów niestety bezglutenowa nie jest) albo kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu. My zjedliśmy lekko ciepłe i bez dodatków, to był pyszny deser!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 04 czerwca 2017 O mniammmm....pyszności ;-) można polubić rabarbar ;-))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń