Do góry

Desery Przepis na:

Rabarbarotka

Rabarbarotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 10329

Pyszne ciasto przypominające szarlotkę, tylko że z rabarbarem

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukru waniliowego, cukru, margaryny i żółtek zagniatamy ciasto. Z połowy zagniecionego ciasta wylepiamy blachę do pieczenia (nakłuwamy widelcem) i podpiekamy ok. 30 min w piekarniku (170 stopni). Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Druga połowę ciasta wkładamy do lodówki

  2. Rabarbar obieramy, kroimy w małe kawałki i wrzucamy do rondelka w malutką ilością wody. Dodajemy cukier (według uznania i smaku) i podsmażamy aż rabarbar rozmięknie i będzie miał konsystencje marmolady. Następnie podajemy kisiel w proszku i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się kluchy. Ostawiamy do ostygnięcia.

  3. W między czasie w mleka i budyniu w proszku gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcie, przykrywając papierem, aby nie utworzył się kożuch.
    W pozostałych z ciasta białek ubijamy pianę z cukrem pudrem.
    Już mamy prawie wszystko gotowe.

  4. Na upieczony spód ciasta wykładamy budyń, na to rabarbar, następnie pianę w białek. Na to wszystko ścieramy na tarce wyjętą w lodówki druga połowę ciasta. Wszystko zapiekamy w piekarniku ok. 35 min. w temperaturze 170 stopni. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg.
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń