Do góry

Desery Przepis na:

Rabarbarowiec

Rabarbarowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 121

Dodano:

Odsłon: 632

Jedno z najlepszych ciast, które wykonuje moja mama :)

Składniki

  • ok. 0,6 kg mąki
  • 25 dag margaryny
  • 3 jajka (2 żółtka, 1 całe jajko)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. bułki tartej
  • ok. 1 kg rabarbaru
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z mąki, margaryny, jajek, kwaśnej śmietany i drożdży ugnieść ciasto. Następnie podzielić je na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Obie części zwinąć w kostkę i włożyć do lodówki na ok 10 min. Po tym czasie ponownie rozwałkować, zwinąć i schować do lodówki. Czynność tę wykonać w sumie 3-4 razy.

  2. Po ostatnim wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkować do wielkości blachy. Jedną część rozłożyć do wcześniej nasmarowanej margaryną blaszki. Następnie wyłożyć pokrojony w kostkę rabarbar, posypać cukrem i bułką tartą. Na końcu wszystko przykryć drugim kawałkiem ciasta. Skleić brzegi oraz pokaleczyć nożem.

  3. Piec w temperaturze 170-180 st. C ok. 40 min (na złoty kolor). Po wystygnięciu - polukrować.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń