Do góry

Desery Przepis na:

Rabarbarowiec

Rabarbarowiec

Autor: POMPOLINA

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3246

Dodano: 24.05.2012

Odsłon: 11939

Przepis dostałam od Marty. Dzięki Ci kobieto za to ciasto. U mnie w domu znika z blachy w tempie błyskawicy:)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Około 1/5 ciasta włożyć za zamrażalnika a resztę ciasta schłodzić w lodówce.

  2. Ciastem z lodówki wylepić foremkę. Na ciasto wyłożyć obrany i pokrojowy w kostkę rabarbar.

  3. Rabarbar posypać kilkoma łyżeczkami cukru i galaretką agrestową. (Sypiemy suchą galaretką, nie rozpuszczamy jej w wodzie!!!)

  4. Białka ubijamy z odrobiną soli. Do ubitych białek dodajemy szklankę cukru i dwa budynie ( suchy budyń, nie rozrobiony w mleku!!!)

  5. Wykładamy piane na owoce.

  6. Na koniec na piankę ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika.

  7. Pieczemy 50- 60 minut w temperaturze około 200 stopni. Pod koniec pieczenia można ciasto przykryć papierem do pieczenia by sie zbytnio nie przypaliło.

  8. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 26 czerwca 2012 Wykorzystałam Twój pomysł na dodanie galaretki agrestowej do swojego ciasta z rabarbarem. Wyszło pyszne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 czerwca 2012 Muszę przyznać, że ciasto jest warte polecenia, pod warunkiem, że lubimy połączenie słodkiego z kwaśnym. Super ciasto zniknęło bardzo szybko i mam zamiar upiec jeszcze nieraz. Myślę, że budyń dodany do piany z białek spowodował, że piana nie opadła na drugi dzień i nie zrobiła się gumowa. Dla mnie ciasto na 5. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ezana 27 maja 2012 Ciasto wyszło rewelacyjne!!! Zrobiło furorę.Dzieki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 25 maja 2012 Jakie fajne, dzięki Ci kobieto za ten przepis :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 maja 2012 Upiekę to ciasto na niedzielę, bo bardzo spodobało mi się połączenie rabarbaru z galaretką agrestową i białek z budyniem. Myślę, że ciasto jest smaczne, ale dam znać po upieczeniu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 25 maja 2012 oj rety. Przepraszam za gafe. Już uzupełniam przepis. Pewnie że się daje. Kostke margaryny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

domatorka123 24 maja 2012 wygląda na smaczne.
Ale czy do ciasta nie daje się czasami jeszcze masła/margaryny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń