Do góry

Desery Przepis na:

Rabarbarowo - wiórkowe

Rabarbarowo - wiórkowe

Autor: cynamonka

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano: 29.06.2011

Odsłon: 4674

Pyszne ciasto, delikatnie kwaśne, dla wszystkich tych, którzy lubią rabarbar i wiórki ;-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nadzienie: Umyty, obrany i pokrojony w plastry rabarbar smażyć ze szklanką cukru oraz 1 łyżką wody, do momentu powstania masy o konsystencji powideł.

  2. Ciasto: Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka, skórę z cytryny oraz cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta włożyć do tortownicy i wylepić jej dno oraz boki do połowy wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C około 10-15 minut.

  3. Wiórki wymieszać z bułką tartą. wyjąć ciasto z piekarnika i wysypać jego dno około 4 łyżkami wiórków z bułką, odłożyć jeszcze 4 łyżki, a resztę wymieszać z nadzieniem. Nadzienie wyłożyć na ciasto i przysypać pozostałą częścią wiórków kokosowych i bułki tartej. Całość przykryć kruszonką z pozostałego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C około 15-20 minut, do zrumienienia powierzchni.

  4. Pianka: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i wymieszać .

  5. Pianę wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec, aż piana nabierze koloru słomki.

  6. Piekę ciasto w tortownicy o średnicy 21 cm, w większej ciasto będzie po prostu cieńsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 29 czerwca 2011 Ale pięknie wygląda! Zagościło w ulubionych. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń