Do góry

Desery Przepis na:

Rabarberkaka - ciasto z rabarbarem

Rabarberkaka - ciasto z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4335

Dodano:

Odsłon: 17553

To bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne szwedzkie ciasto z rabarbarem. A cynamonowa skorupka na wierzchu jest obłędnie pyszna :)

Składniki

  • 3 małe jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 kostki zimnego masła
  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cynamon
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy przesiana mąkę i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na cieście rozsypujemy pokrojony rabarbar. Na rabarbarze rozkładamy wiórki zimnego masła (polecam użycie łopatki do krojenia sera). Wierzch posypujemy brązowym cukrem i szczyptą cynamonu. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto możemy posypać delikatnie cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 maja Super ciacho, a rabarbar, to smaki młodości :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń