Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy

Racuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 6920

To przepis na smaczne chrupiące racuchy, zawsze używam tego przepisu. Z tego wychodzi ok. 12 sztuk jak ktoś chce to bez problemu można je wykonać z dwóch porcji. Polecam:)

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 1,5 dag drożdży
  • 5 dag cukru
  • 5 dag tłuszczu do ciasta
  • 8-10 dag tłuszczu do smażenia
  • 1/4 litra mleka (ok. 1 szkl.)
  • 2 jajka
  • Cukier puder do posypania
  • sok, syrop owocowy do polania (nie trzeba ale moża)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i 1/2 szklanki mleka, wlać do mąki. Dodać utarte z cukrem jajka, resztę mleka, stopiony tłuszcz i wyrobić łyżką aż ukażą się pęcherzyki (ma mieć gęstość śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złocisty kolor, posypać cukrem pudrem lub polać sosem. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń