Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy Babci Zosi

Racuchy Babci Zosi

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 14214

Pamiętam soboty, kiedy po południu Babcia siadała i zarabiała drożdże. W kubku bez ucha stawiała rozczyn na talerzyku i one w jakiś magiczny sposób rosły. Cały proces bardzo mnie fascynował i nie wiem czemu kubek wypełniony gotowym rozczynem, przypominał mi dorodnego grzyba :) Do racuchów mam ogromny sentyment. Są one dla mnie smakiem beztroskiego dzieciństwa, radości i zabaw, aż do dobranocki. Mimo upływu wielu lat, bez nich sobotnie popołudnie jest nieudane.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1,5 szkl mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50-60 g cukru
  • 4 łyżki oleju
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. 1) ROZCZYN

    drożdże + letnie (podgrzane) mleko + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru

    2) CIASTO

    przesiana mąka + szczypta soli + cukier + jajka + olej + rozczyn = wyrabiamy ciasto

    3) ODSTAWIAMY CIASTO ( do podwojenia swojej objętości na 1,5-2 h w ciepłe miejsce)

    4) ODRYWAJĄC POJEDYNCZE KAWAŁKI CIASTA FORMUJEMY RACUCHY, A NASTĘPNIE JE SMAŻYMY

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 23 kwietnia 2014 Doskonale Cię rozumiem,ja też mam sentyment do racuszków:)A takie jakie robiła babcia....poezja:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń