Dania główne Przepis na:
Racuchy drożdżowe

Składniki
- mąka, 25 dag
- drożdże, mniej niż pół kostki
- margaryna - stopić, 5 dag
- mleko, 1 szkl.
- Jaja, 2 szt.
- cukier, 5 dag
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Jaja (całe) utrzeć z cukrem. Mąke wsypac do miski. Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szkl mleka, wlać do mąki i dodać utarte z cukrem jaja. Wlać resztę mleka i stopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż ukażą sie pęcherzyki powietrza. pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i kłaść na rozgrzany tłuszcz.
-
PS. Ja bardzo lubię racuchy z jabłkami - do podaniego ciasta dobdaję pokrojone w plasterki jabłka.. Smacznego.
Komentarze do przepisu (3)

megi19791 13 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Racuszki zrobiliśmy wyszły wspaniałe bardziej puszyste niż tradycyjne dzięki ucieraniu jajka, polecam pyyychotka ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

dorota1311 23 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Tak, ja daje ciepłe mleko. Najpierw w miseczce dodaje do drożdży łyż. cukru-od razu się rozpuszczają, a potem wlewam mleko.0 Kto głosował? | Odpowiedz

sreberko 20 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Czy mleko nie musi być ciepłe kiedy sie je miesza z drożdżami?1 Kto głosował? | Odpowiedz