Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1438

Dodano:

Odsłon: 30882

Puszyste, smaczne i pożywne.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1/4 szkl. mleka ciepłego rozrobić z drożdżami i z 3 łyżkami mąki (z całości wzięte). Po wyrobieniu wrzucić to do pozostałego mleka, żółtka i mąki, wyrobić, następnie rzucić sól wyrobić rzucić olej wyrobić.

  2. Wyrobione ciasto zostawić pod ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte ciasto smażyć na rozgrzanym oleju- nie dużo na złoty kolor. Wychodzi 11 racuchów.

  4. Następnie posypać cukrem pudrem. Jeśli ktoś chce może do wyrabianego cista dodać odrobinę cukru albo cukru waniliowego, ja nie dodaję było by jak dla nas za słodkie.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 06 listopada 2011 Jutro wypróbuję :-))) Na pewno napiszę czy wyszły pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kajsza 18 października 2011 Zrobiłam wczoraj, jak dla mnie za gęste ciasto, ciężko się nakłada na patelnię, ale bardzo smaczne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 15 lutego 2011 W końcu wypróbowałam Twój przepis i jestem bardzo zadowolona. Racuszki smakowały wszystkich, w smaku przypominały mi pączki prosto z piekarni, jadłam je z konfiturą jagodową, po prostu pychota :) Tylko musiałam dać więcej mąki, bo ni chciały się skleić (były rzadkie) Na pewno częściej będę je robić

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 12 października 2010 Ja robię ze zwykłego mleka z woreczka, surowego, a na patelnie leje bardzo malutko oleju może maluśka łyżeczkę, zagrzewam kładę ciasto i smarze na malutkim ogniu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

TheCrow 11 października 2010 Mleko zwykłe czy zsiadłe? Dla mnie odwieczna zagasdka hest jak usmazyc racuchy zeby nie nasaczyly sie tluszczem. Te na zdjeciu sa nieziemskie!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megs 16 września 2010 Ooo jacie... jakie one sa puuuuuuuszyste:) napewno smakuja znakomicie az mi slinka cieknie....mniam sweitny przepis musze go wyprobowac:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń