Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 315

Dodano:

Odsłon: 791

Racuszki uwielbiają i dorośli i dzieci. Bardzo szybko znikają z talerza. Są pulchne, delikatne. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno, posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Serdecznie polecam ten przepis:)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • jajko
  • 1,5 szklanki mleka ciepłego
  • 3-4 jabłka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać.
    Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem.
    Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min.
    Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać.
    Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać.
    Odstawić na 15-20 min.
    Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2018/02/racuchy-drozdzowe-z-jabkami.html

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 lutego 2018 Ale smaka robisz xD
Daj tu z 5 sztuk, a właściwie to z 15, bo pięć osób trochę musi zjeść hehe.
Pyszne żarełko i często je robimy zwłaszcza w sezonie :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń