Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Racuchy drożdżowe z morelami i twarogiem"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1051
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 103
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1051
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 103
Składniki
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru. Wymieszaj z 1/2 szkl. mleka. Odstaw na bok. Twaróg utrzyj z resztą mleka, cukru oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wlej olej. Wbij jajka. Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj ciasto łyżką. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Morele umyj, pokrój na cząstki. Połowę owoców pokrój w kosteczkę. Kiedy ciasto wyrośnie, dodaj do niego drobno pokrojone morele. Wymieszaj. Na patelni rozgrzewaj po 1–2 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Formuj owalne niewielkie racuchy. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełóż na talerz.
Racuchy polej śmietaną (możesz ją ubić lub lekko zmiksować), obłóż odłożonymi cząstkami moreli.Źródło: Tina