Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy jak puch

Racuchy jak puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6844

Dodano:

Odsłon: 103200

Smaku tych racuchów w nie da się opisać, trzeba je poprostu zrobić i spróbować. Powiem tylko- NIEBO W GĘBIE

Składniki

  • 2-3 dkg. drożdży
  • 20 dkg. mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru , 1 łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

  2. Mąkę wymieszać z jajkiem, ciepłym /ale nie gorącym/ mlekiem, pozostałym cukrem i solą, a następnie dodać drożdże i wszystko wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być ciągnące, ale nie za gęste.Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.Im bardziej wyrośnie, tym racuchy będą bardziej puszyste i lekkie.

  3. W niedużym garnku rozgrzać większą ilość oleju i na gorący nakładać łyżeczką ciasto.Racuchy powinny pływać jak pączki. Smażyć bardzo krótko z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.Podczas smażenia tworzą się wypustki, co dodaje racuchom uroku.

  4. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia, ale po wystygnięciu też są pyszne.

  5. Ja latem robię do nich sos z jagód - 1/2l jagód rozgniatam i gotuję na małym ogniu z cukrem i odrobiną wody, a następnie zagęszczam mąką ziemniaczaną.

  6. Życzę SMACZNEGO zajadania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 18 września 2012 lubie zaglądac do ciebie , masz fajne przepisy,,,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 19 lipca 2012 Błękitna06 przyznam, że nie liczyłam ile mi wyszło racuchów, ponieważ smażę je zawsze z małymi przerwami, żeby można było jeść ciepłe, ale wychodzi ich dosyć sporo.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

blekitna06 19 lipca 2012 Z podanych składników ile mniej więcej wychodzi racuchów?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 marca 2012 Dziękuję za opinię i cieszę się, że racuchy smakują i mają takie powodzenie. Pozdrawiam cieplutko.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

WrobelekB 28 marca 2012 Smaczne i nie pracochłonne.Wczoraj je robiłam,a dziś znów smażyłam.Dzieci (a są dorosłe )bardzo chwaliły.Przepis już poleciał do znajomych .Dziękuje za to, ze mogłam z niego skorzystać.Największa ocena 6.Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nelle 26 marca 2012 Ja w życiu nie schudnę jak będę wypróbowywać ciągle takie pyszne przepisy! :D

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 22 marca 2012 Zapraszam do siebie z tymi cudeńkami...
...natychmiast lądują w ulubionych ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 21 marca 2012 No i znowu same pyszności, i jak tu z wami można schudnąć na wiosnę ehhhh :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń