Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy na maślance

Racuchy na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 16

Przepis wart wypróbowania: "Racuchy na maślance"

Składniki

  • 30 dag śliwek
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 1 łyżeczka budyniu w proszku
  • 500 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • sól
  • olej
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki wypestkuj, pokrój w plastry. Ułóż w brytfance. Dodaj masło i połowę cukru. Podlej łyżką wody. Piecz 10 min w 160 st. Owoce odłóż, sos przelej do rondla. Dodaj resztę cukru, 1 op. cukru waniliowego, 150 ml wody i łyżeczkę cynamonu. Zagotuj. Dodaj rozprowadzony 50 ml wody budyń. Gotuj 2 minuty.

  2. Zmiksuj maślankę z jajkami, mąką, szczyptą soli i sodą. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nabieraj porcje ciasta. Smaż rumiane racuchy. Podawaj ze śliwkami i sosem.

  3. porcji, czas ok. 35 min; porcja – 380 kcal, cena 1,90 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń