Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuchy na zsiadłym mleku"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 114
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 114
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki. Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem. Dodaj zsiadłe mleko, dobrze wymieszaj.
Do drugiej miski przesiej przez gęste sitko mąkę pszenną z solą oraz sodą oczyszczoną (jeśli lubisz korzenne smaki, do ciasta dodaj też łyżeczkę przyprawy do piernika albo po szczypcie cynamonu i mielonych goździków). Mieszankę przesyp do masy mlecznej, zmiksuj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min, aby ciasto odpoczęło.
Owoce, w zależności od rodzaju, oczyść, opłucz na sitku, osusz na papierowym ręczniku.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Przełóż ją do ciasta i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec dodaj do masy 1/3 owocowej mieszanki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj ciasto, formując nieduże placuszki. Usmaż je z dwóch stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp owocami, oprósz cukrem.Źródło: Tina