Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuchy z jabkiem

Racuchy z jabkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 368 Ocena: 10279

Dodano:

Odsłon: 6022

Jabłek wszędzie pod dostatkiem, więc tym razem u mnie przepis ze starej książki kucharskiej mojej mamy na racuchy z jabłkiem inaczej też jabłkowe pączki.

Składniki

  • 6-7 jabłek
  • 3 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka esensi waniliowej
  • 1 mały kieliszek wódki
  • 1 litr oleju do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukier mieszamy z drożdżami.

  2. Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i 2 szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

  3. Kiedy ciasto troszkę podrośnie dodajemy do niego żółtka i esencję waniliową.

  4. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki.

  5. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy.

  6. Do ciasta dodajemy również starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jeśli jabłka maja dużo soku to musimy je dobrze odcisnąć. Wszystko mieszamy.

  7. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. 160-170' C tak jak na pączki. Czyli tłuszcz powinien być rozgrzewany na niezbyt dużym ogniu tak aby racuchy się nam od razu nie spaliły i nie były surowe w środku. Na rozgrzany tłuszcz łyżka nakładamy racuchy

  8. Smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony tak aby racuchy miały kolor złoto-brązowy.

  9. Jeśli ktoś lubi racuchy można obsypać cukrem pudrem, ale bez niego są równie wyśmienite. Smacznego !!!

  10. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń