Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy z ryżem

Racuchy z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6906

Dodano:

Odsłon: 106422

Inna, smaczna wersja racuchów, tym razem z ryżem. Można je podawać polane sosem owocowym, z konfiturą lub posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 1 szkl. ryżu ugotowanego
  • 1 szkl. mąki, 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 op. cukru waniliowego 16g
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksować z cukrem waniliowym, dodać jogurt , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do jajek ciągle miksując. Na koniec dodać ryż i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

  2. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto.Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Najsmaczniejsze są podane na gorąco, polane sosem owocowym, musem jabłkowym lub posypane cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (33)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 07 lutego 2015 Akurat wtrząchnęliśmy solidną porcję z konfiturą czereśniową, pychota :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 06 lutego 2015 Zrobiłam wczoraj na kolację,po prostu -PRZEPYSZNE-mąż nawet nie zauważył,że jest w nich ryż,również POZDRAWIAM GORĄCO :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 05 lutego 2015 Nieudacznikiem jesteś chyba ty,jak nie wiesz,że smażąc jakie kolwiek placki trzeba czymś "skleić" te produkty,żeby powstało ciasto, w tym wypadku jest to jogurt-) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sugleiw 05 lutego 2015 A co do cholery zrobić z tą 1/2 szklanki jogurtu naturalnego ? Czy wszyscy są tacy "nieudacznicy" że dają opis wykonania , zapomniawszy o samym sprawdzeniu czy wszystkie produkty umieścili w opisie. Odpowiedzi: 6 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdarynka 25 listopada 2014 Super placuszki! Ja dodałam jeszcze do ciasta starte jabłuszko :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 31 maja 2013 Kodniczek jeśli dodasz kewir racuchy będą pulchniejsze, a ze śmietaną bardziej kaloryczne. Zawsze można troszkę poeksperymentować. Pozdrawiam serdecznie.:) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kodniczek 31 maja 2013 czy zamiast jogurtu można dodać śmietanę albo kefir??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneczka1984 22 kwietnia 2013 Pierwszy raz słyszałam o racuszkach z ryżem, zrobiła i pyyyycha :). Jogurtu naturalnego użyłam też na wierzch do polania razem z syropem owocowym.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 19 kwietnia 2013 Dziękuję za zwrócenie uwagi, jogurt dodajemy do ciasta i wyrabiamy razem z pozostałymi składnikami. Życzę smacznego i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń