Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuszki budyniowe.

Racuszki budyniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3645

Dodano:

Odsłon: 10790

Błyskawiczne,proste i pyszne,nie tylko dla dzieci;-)

Składniki

  • 10-12 sztuk
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g
  • 1 cukier wanilinowy 10 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • ulubione owoce do dekoracji
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajko, cukier, cukier wanilinowy i jogurt wymieszać trzepaczką rózgową, lub krótko mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wsypać do masy jogurtowej i ponownie wymieszać.Dodać pokrojoną drobno garść truskawek i wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo i swobodnie dać się nakładać na patelnię. Gdyby było zbyt gęste, dolejcie jogurtu, jeśli za rzadkie, dosypcie mąki.

    Na patelni rozgrzać olej. Smażyć racuszki na złoto, około 2 minut z każdej strony. Zdjąć z patelni i układać na ręcznikach papierowych,aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Podawać oprószone cukrem pudrem,udekorowane truskawkami. Nieco wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń