Do góry

Desery Przepis na:

Racuszki drożdżowe

Racuszki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Racuszki drożdżowe"

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki miękkiego masła (lub margaryny)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 dag świeżych drożdży (lub 25 g suchych)
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 słoiczek ulubionych powideł
  • konfitur lub dżemu do przybrania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka umyć, rozbić, utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Drożdże pokruszyć, rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.

  2. Mąkę przesiać, dodać do niej utarte jajka, wyrośnięte drożdże z mlekiem i roztopione, ale nie gorące masło. Dokładnie wszystko wyrobić i odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia.

  3. Racuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać na ciepło z powidłami.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń