Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Racuszki z makiem"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 354
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 415
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 726
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 354
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 415
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 726
Składniki
Do rondelka wlej mleko, delikatnie podgrzej. Następnie dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj, by się rozpuściły. Do miski przesiej mąkę, dodaj mak oraz cukier, wymieszaj łyżką.
Dodaj jajka oraz mleko z drożdżami, wymieszaj mikserem (ciasto ma dosyć gęstą konsystencję). Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut, by ciasto wyrosło.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, łyżką kładź niewielkie porcje ciasta, formując zgrabne placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie połóż je na papierowym ręczniku, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Racuszki podawaj z miodem, dżemem, jogurtem naturalnym, domową konfiturą, owocami, posypane cukrem pudrem lub polane rozpuszczoną czekoladą.
Rada: Można również przygotować zdrowszą wersję placuszków. Do miski wsyp 4 łyżki mąki pełnoziarnistej, dodaj 15 dag naturalnego serka homogenizowanego, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżki suchego maku, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 jajko.
Całość wymieszaj mikserem. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta (2 łyżki na 1 placuszek). Smaż z dwóch stron na złoto.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
Sztuka: 100 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie