Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuszki z serem"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 112
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 259
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 112
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 259
Składniki
Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz kilka łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Utrzyj starannie. Zaczyn odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli oraz pozostałe ciepłe mleko (2 łyżki odłóż do serka). Wsyp resztę cukru. Na koniec wlej kwaśną śmietanę, dodaj obydwa żółtka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Przygotowane wyrabiaj energicznie, aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek naczynia. Przykryj miskę czystym ręczniczkiem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę (jeśli nie masz silikonowej maty, posyp stolnicę mąką). Rozwałkuj je na placek. Za pomocą szklanki lub filiżanki wycinaj z ciasta kółeczka.
W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Wkładaj partiami przygotowane kółeczka, smaż z dwóch stron na złoty kolor. Racuchy osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple.
Twaróg zmiel, utrzyj z mlekiem, miodem i rumem. Łyżką nakładaj na ciepłe racuchy. Podawaj z ulubionym dżemem.Źródło: Świat kobiety