Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuszki ziemniaczane

Przepis dnia 2015-05-30
Racuszki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 781 Ocena: 14974

Dodano:

Odsłon: 33395

Dodając półtwardy żółty ser nadajemy racuszkom łagodny niepowtarzalny smak. Jest to przepis z kuchni norweskiej, w którym korzysta się z sera Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan.

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 120 g szynki
  • 120 g tartej bułki
  • 130 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrałem, umyłem a następnie ugotowałem osolonej wodzie. Po ostudzeniu przecisnąłem przez praskę. 2/3 tartej bułki wymieszałem ze śmietaną, jajkiem, natką pietruszki i startym serem. Wsypałem kostki szynki, przyprawiłem do smaku. Połączyłem z masą ziemniaczaną. Uformowałem okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtoczyłem w pozostałej tartej bułce. Smażyłem w głębokim oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń