Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello

Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Rafaello"

Składniki

  • 1 szklanki wody
  • 1 szklanki cukru
  • 25 dag miękkiego masła
  • 25 dag mleka w proszku
  • 35 dag wiórków kokosowych
  • 1 kieliszka wódki lub likieru malibu (opcjonalnie)
  • 2 duże wafle lub 15 dag ciastek typu petit beurre
  • sok z 1 cytryny
  • 40 sztuk migdałów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Migdały sparz wrzątkiem, poczekaj 5 minut i zdejmij z nich skórkę. Wafle lub ciasteczka zmiel na drobno w malakserze. Można je również włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Do garnka wlej wodę. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo dosypuj cukier, ciągle mieszając i gotuj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Otrzymany syrop odstaw do wystygnięcia.

  2. Syrop przelej do miski, dodaj mleko w proszku, 25 dag wiórków kokosowych, alkohol, sok z cytryny, miękkie masło oraz pokruszone herbatniki lub wafle. Wymieszaj łyżką lub mikserem (masa może być płynna). Wstaw do lodówki na 50-60 minut, by całość lekko stężała i łatwiej się formowała.

  3. Po tym czasie miskę wyjmij z lodówki. Dłońmi z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego w każdą wkładając do środka migdał. Następnie starannie obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych. Rozłóż na talerzu i ponownie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowuj w lodówce.

  4. (bez czasu oczekiwania): 40 minut, sztuka: 120 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń