Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello.

Rafaello.

Autor:

Przepisów i artykułów: 310 Ocena: 4150

Dodano:

Odsłon: 5771

Bardzo lubię ten rodzaj Rafaello,dla mnie szybko się robi,można pominąć biszkopt i iść na łatwiznę używając zwykłych herbatników jako spód i górę ciasta.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 szkl.z czubkiem mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa Rafaello:
  • 200 g białej czekolady
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 200 g wiórek kokosowych
  • puszka ananasa w plastrach
  • Dodatkowo:
  • likier kokosowy do nasączenia biszkoptu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na ok.30 min.do tzw.suchego patyczka,pieczemy w temp.180 C.
    Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. Zimny biszkopt kroimy na 2 równe blaty.
    Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wrzątku,wrzucamy połamane na kosteczki czekolady i mieszamy do roztopienia się czekolad,

  3. odstawiamy do przestygnięcia.
    Śmietanę kremówkę schładzamy w zamrażalniku przez ok.15.min,następnie ubijamy na sztywno,odkładamy kilka łyżek na boki tortu i górę.Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę z czekoladami,oraz wsypujemy wiórki kokosowe,całość dokładnie mieszamy mikserem,następnie wrzucamy odsączonego z soku i pokrojonego w drobną kosteczkę ananasa,

  4. mieszamy łyżką,i przekładamy szybko nasączony likierem kokosowym biszkopt.
    W blaszce wyłożonej papierem,wykładamy pierwszy blat przepołowionego biszkoptu,

  5. nasączamy,wylewamy 3\4 masy,wyrównujemy,nakładamy biszkopt,nasączamy,wykładamy resztę masy i równo rozsmarowujemy,wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki,

  6. żeby dobrze się ściągnęło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń