Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello

Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 50

Dodano:

Odsłon: 37318

Pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 3/4 L mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1 szkl. mleka rozrobić obie mąki (jeśli grudki nie będą chciały się rozmieszać, można pomóc sobie mikserem :). Jak mleko się zagotuje wlać rozrobioną mąkę i kilka minut gotować całość, wciąż mieszając (tutaj również pomocny może być mikser). Powstały budyń ostudzić.

  2. Kostkę masła rozetrzeć mikserem na pulchną masę i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wsypać 25 dag wiórek kokosowych, wszystko wymieszać.

  3. Układamy: Warstwa krakersów - Masa - Warstwa krakersów - Masa - Warstwa krakersów - Masa + pozostałe 5 dag wiórek kokosowych (posypać je po wierzchu). Ciasto wstawić do lodówki.

  4. UWAGI ! Ja układam krakersy na specjalnej płytkiej formie do gotowych ciast o wymiarach 26 x 37 cm i zużywam ok. 2,5 op. krakersów. Ciasto można zrobić też w zwykłej blaszce lub ewentualnie na desce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 19 lutego 2011 Też robię takie ciasto jest super zwłaszcza schłodzone:-)) Tyle że margarynę wrzucam do gorącego budyniu i miksuję:-)Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 14 lutego 2011 Spróbowałam i było warto!!! Ciasto rewelacja!!! Wszystkim bardzo smakowało. Ja dodałam do masy trochę alkoholu dla zaostrzenia smaku. Pychaaa!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nina70 11 listopada 2010 ja daje mniej cukru jak w przepisie ale i masy budyniowej daje półtorej porcji. To ciasto często gości na moim stole ,dzieci i nie tylko one je uwielbiają...pozdrawiam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agika32 06 listopada 2010 Mozna tez ubic smietane kremowke ok 0,5l na sztywno i dodac 2 roztopione biale czekolady, wmieszac kokos i przelozyc jak wyzej. Pysznosci

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aga_w23 04 listopada 2010 Ciasto rewelacja, sama często je robię jest poprostu bombowe.
Polecam spróbować!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Abrakadabrak 31 października 2010 Są :) Ale masa jest bardzo słodka, wchłania się w krakersy, które pod jej wpływem bardzo miękną i się trochę rozwarstwiają. W efekcie nie czuć słoności tylko kokosową słodycz :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozenas 30 października 2010 bardzo ciekawy przepis:)a czy krakersy nie są słone?:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń