Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello (bez pieczenia)

Rafaello (bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 385

Dodano:

Odsłon: 32918

Tanie, pyszne kokosowe ciasto, łatwe i szybkie do wykonania :)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W 1 szklance zimnego mleka rozpuścić obie mąki i dobrze wymieszać. 2 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zacznie się gotować wlewać powoli zimne mleko z rozpuszczonymi mąkami i mieszać ciągle aż masa zgęstnieje - zrobi się budyń.

  2. Odstawić budyń do ostygnięcia.

  3. Międzyczasie na patelnię wlać olejek migdałowy i na małym ogniu podpiec na nim 1 paczkę wiórków kokosowych.

  4. Do wystudzonego budyniu dodawać małymi cząstkami 1 kostkę masła (proszę wyjąć wcześniej z lodówki żeby nie było bardzo twarde) i miksować mikserem do osiągnięcia jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy na samym końcu dodajemy podpieczone wiórki kokosowe i mieszamy już łyżką.

  5. Na wysmarowanej lekko tłuszczem blaszce układamy krakersy, na nie wykładamy przygotowaną masę dość cieńko (mniej więcej na grubość ok. 0,5 - 1 cm), potem znowu kładziemy warstwę krakersów lekko je dociskając do masy, i na krakersach rozsmarowujemy pozostałą masę. Na sam wierzch masy sypiemy wiórki kokosowe z drugiej paczki (te nie podpieczone) w ilości mniej więcej pół paczki.

  6. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Szczerze mówiąc im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsze. Ja przygotowuję je na 2 dni przed planowanym podaniem. Wtedy krakersy są jużmięciutkie. Smacznego ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma82 30 sierpnia 2013 Fajny przepis, mam odobny od dawnej sąsiadki i rewelacyjnie sprawdzają sie słone krakersy ze słokim kremem.Jak zrobię ten z mojego przepisu to wstawię też :)A tak poza tym na dwa dni przed planowanym podaniem...-u mnie w domu takie rzeczy nie przechodzą kochana, Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia580 06 marca 2011 robię je bardzo często bo jest pyszne...uwielbia je moja córka...a połaczenie z krakersami solonymi daje właśnie taki fajny efekt że ciasto nie jest słodkie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 27 lipca 2010 Bardzo ciekaw połączenie... Jutro biegnę do sklepu po krakersy i wiórki :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszkammm 14 lipca 2010 Zrobiłam to ciasto na wypad z moim chłopakiem w góry. Mimo upału ciasto fajnie się "trzymało". A chłopak jak się dorwał do niego, to jadł go prosto z pojemnika. Kiedy się zorientowałam, to nie opłacało mi się już go przekładać na talerz :)) Pychota :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magenta 11 maja 2010 MNIAM!!!!!!!! Zrobie na urodziny corki:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

o_kruszynka 10 maja 2010 Dawno już poznałam ten przepis i przyznam szczerze, że pytałam się koleżanki, czy na pewno słone krakersy :), okazało się, że tak i właśnie przez tę słoność to ciasto nie jest mdłe i naprawdę można je jeść łyżeczką z blachy - tak przynajmniej robi mój mąż :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 09 maja 2010 Widzisz eses jednak logiczna kuchenna wyobraznia czasem zawodzi :D dzieki Gosik za szybką odpowiedz. Niesamowite połączenie, ale na pewno sprawdzę. Pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gosik33 09 maja 2010 Wykorzystuję krakersy słone ... Radzę spróbować. Mimo iż są słone w ogóle w cieście tego nie czuć. Każdy kto spróbuje jest mile zaskoczony jak wspominam że ciasto zostało zrobione na słonych krakersach :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eses 09 maja 2010 trele-morele.... jak masz kokos, budyń i dużo cukru to na logiczna kuchenną wyobraźnię krakersiki słodkie. No chyba, że sobie zrobisz wersję ze słonymi ;]

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 09 maja 2010 Fajny przepis, tylko zastanawiam się czy chodzi o krakersy słone, czy bardziej o takie sucharki bez cukru i soli? Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń