Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello z kaszy jaglanej

Rafaello z kaszy jaglanej

Autor: madzikcho

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 557

Dodano: 03.03.2016

Odsłon: 3905

Pyszne, zdrowe kulki a'la Rafaello

Składniki

  • kasza jaglana, 1/2 szkl
  • mleko, 1 szkl
  • miód, 2-3 łyżki
  • wiórki kokosowe, 120 g
  • masło, 1 łyżka
  • olejek migdałowy, kilka kropelek
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka.

  2. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! (to istotne, bo jeśli wasza kasza będzie za rzadka, kulki nie udadzą się).

  3. W międzyczasie na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru.

  4. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodajemy wiórki kokosowe - mieszamy.

  5. Następnie dodajemy łyżkę masła, 2,5 łyżki miodu oraz kilka kropelek aromatu migdałowego - ponownie mieszamy.

  6. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g).

  7. Kulki układamy - jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.

  8. Po schłodzeniu, wcinamy :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń