Do góry

Desery Przepis na:

Rafello na krakersach

Rafello na krakersach

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 5601

Dodano:

Odsłon: 2233

Słodkie i mocno kokosowe ciasto bez pieczenia

Składniki

  • 1 i 1/4 paczki krakersów
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżki mąki przennej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g migdałów w płatkach
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka miksujemy z cukrem wanilinowym, 100 ml mleka i obiema mąkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem do jego rozpuszczenia a następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy energicznie aż powstanie gęsty budyń, zdejmujemy z ognia. Ostudzamy masę.

  2. Masło kroimy w kosteczkę i ucieramy. Następnie miksujemy dodają stopniowo przestudzony budyń. Wsypujemy wiórki kokosowe (3/4 opakowania) i krótko miksujemy.

  3. Blachę o wymiarach 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia bądź folią aluminiową wraz z bokami. Układamy krakersy a następnie 1/3 masy i tak trzy warstwy. Na ostatnią warstwę z kremem sypiemy pozostałe wiórki kokosowe oraz migdały. Schładzamy w lodówce m.in. 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń