Do góry

Dania główne Przepis na:

Ragu bolognese

Ragu bolognese

Autor: tunaCooking

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 640

Dodano: 08.11.2012

Odsłon: 3748

Ragu bolognese, które jest łatwe w przygotowaniu, ale czasochłonne. Z doświadczenia nie polecam skracać czasu duszenia się, bo to co dostaje się po 1,5 godzinie jest warte tych wyrzeczeń i cierpliwości.

Składniki

  • mmięso mielone ( indyk, ale może być mięso wieprzowe, lub wieprzowo-wołowe), 1 kg
  • duże marchewki, 3 szt.
  • duże cebule, 2szt.
  • seler, 1 szt.
  • czosne, 2-3 ząbki
  • przecier pomidorowy, 300 g
  • oregano, bazylia, chili, pieprz biały i pieprz czarny
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku zeszklić cebulę i czosnek, potem dołożyć pozostałe warzywa. Podsmażać do miękkości.

  2. Dodać mięso, smażyć do zbrązowienia.

  3. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą (ok. 2 łyżki koncentratu na 200ml wody) i dodawać do mięsa.

  4. Przyprawami doprawić do smaku

  5. Całość dusić 1,5 godziny pod przykryciem. Po tym strasznie długim czasie ragu jest gotowe do jedzenia, wreszcie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tunaCooking 09 listopada 2012 Mooniaa bazowałam na przepisie z książki kucharskiej Silverspoon z kuchnią włoską, tam nie ma w przepisie ani boczku, ani wina. Prawdę mówiąc sama też nie spotkałam się nigdzie z wersją, w której byłyby te składniki, ale jest to bardzo ciekawa propozycja i można by pokombinować z takimi dodatkami, bo też wyszłoby pysznie.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mooniaa 09 listopada 2012 Czy do Ragu nie dodaje się przypadkiem boczku i czerwonego wina?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń