Do góry

Desery Przepis na:

Rajska rolada

Rajska rolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2471

Dodano:

Odsłon: 20591

Podzielę się z Wami wspaniałym przepisem na rajską roladę, który to, jak zwykle, pochodzi z przepisów Siostry Anastazji.

Składniki

> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt orzechowy-Białka ubić , dodać po jednym żółtku i po trochu cukier. Dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 min w temp. 180°C. Upieczone wyjąć, wystudzić i przekroić na dwie części.

  2. Rolada-Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać cukrem waniliowym i wyłożyć tarte jabłka.
    Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem zalać starte jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę.

  3. Masa-Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Jeden biszkopt orzechowy położyć na spód blaszki, wyłożyć połowę masy budyniowej, roladę z jabłkami pokroić w plastry i ułożyć na masie, przykryć pozostałą masą i na wierzch położyć drugi biszkopt orzechowy. Całość można polać polewą czekoladową i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 07 sierpnia 2014 Śmiało może uchodzi za "KRÓLOWĄ STOŁU" ciasto bardzo efektowne i na "bank" SMACZNE -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 07 sierpnia 2014 naprawdę rajska - prezentuje się niezwykle apetycznie - pychotki! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 07 sierpnia 2014 super roladka :-) sporo z nią zachodu ale efekt końcowy kuszący :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 07 sierpnia 2014 Uwielbiam ciasta siostry Anastazji. Zawsze wychodzą pyszne, chociaż wymagają sporo pracy. Ale efekt końcowy zawsze pyszny.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń