Do góry

Przekąski Przepis na:

Raki w śmietanie po polsku

Raki w śmietanie po polsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16210

Dodano:

Odsłon: 5881

Tradycyjne polskie danie z raków, które obecnie są trudno dostępne z uwagi na stan wód w Polsce.

Składniki

  • 20-24 raki
  • 2 pęczki koperku
  • 40 g masła
  • 250 ml śmietany
  • 20 g bułki tartej
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z cytryny
  • cukier
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Raki po rozmrożeniu wrzuciłem do osolonego wrzątku ( niewielka ilość wody z uwagi na fakt użycia już ugotowanych raków ), z dodatkiem soli i 2/3 części pokrojonego koperku.

  2. Gotowałem pod przykryciem ok. 3 minuty. Podlałem winem, krótko gotowałem. Następnie dodałem masło, podlałem śmietaną, wsypałem pozostały koperek, posiekana natkę oraz tartą bułkę. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem solą , białym pieprzem , sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
    Podałem z białym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 18 czerwca 2015 Jeszcze nie miałam okazji próbować raków, ale moja Babcia opowiadała mi, że kiedyś w domu często gościły raki... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Patra1 16 czerwca 2015 a ja mam "swoje" raki ale ich nie łapię oczywiście:) jednak miałam raz okazję skosztować podobnego dania, mięso raków jest wyśmienite:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 16 czerwca 2015 A zostało coś? Pewnie nie ... Następnym razem się wpraszam :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń