Do góry

Zupy Przepis na:

Ramen z grzybami shitake i tofu

Ramen z grzybami shitake i tofu

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 572

Dodano:

Odsłon: 240

Jeden z wielu przepisów na ramen. „Wsad” do bulionu jest luźną propozycją.

Składniki

  • 150 g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 200 g makaronu noodles
  • garść grzybów shitake i pieczarek pokrojonych w paski oraz grzyby enoki
  • 1 główka kapusty bok choy
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy na gorącym tłuszczu tofu, pokrojone wcześniej na kawałki. Smażymy, aż tofu nabierze złocistego koloru. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok.

  2. Do garnka wkładamy cebulę, czosnek, oliwę, sos sojowy, sos sriracha, ocet ryzowy i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut, doprawiamy do smaku przyprawami.

  3. Do gotującego bulionu dodajemy grzyby oraz noodles. Gotujemy makaron wg przepsiu na opakowaniu. 2 minuty przed końcem gotowania wrzucamy kapustę bok choy do garnka. Zdejmujemy z ognia, gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 08 maja Podchody robię i w końcu skuszę się do popełnienia ;) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń