Do góry

Dania główne Przepis na:

Ratatouille

Ratatouille

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 14781

Dodano:

Odsłon: 7029

Kuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie.

Składniki

  • 3 młode cukinie
  • 3 małe bakłażany
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 cebule
  • 6 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek wiórków startego parmezanu
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem końce i bez obierania pokroiłem w plasterki. Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Strąki papryki oczyściłem z pestek, pokroiłem w krótkie paseczki.

    Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem na cząstki. Ząbki czosnku obrałem, rozgniotłem.
    W dużym rondlu rozgrzałem oliwę. Obsmażyłem bakłażany, dodałem paprykę, cebulę, pomidory i na koniec cukinię oraz czosnek. Dusiłem na małym ogniu ok. 30 minut.
    Po wyłożeniu na talerze posypałem wiórkami parmezanu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń