Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 176
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 176
Składniki
Papryki należy obrać ze skóry,wykroić gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Następnie kroimy cebule w grube księżyce,a czosnek w plasterki. Wrzucamy wszystko do garnka i dusimy przez około 30 min.Doprawiając solą i pieprzem. A gdy trochę się poddusi podlać wodą i przykryć. W tym czasie kroimy bakłażana na równe plasterki około 5 mm i dobrze solimy i odstawiamy.Tak samo cukinie i pomidora ( wcześniej oparzając go i obierając ze skórki ) ( pomidora nie solić wcześniej gdyż puści soki). Wracamy do sosu.Gdy już papryka,cebulka i czosnek są miękkie to miksujemy na jednolitą masę ( w razie potrzeby dosalamy i dopieprzamy ) Dodajemy bazylii i 3 łyżki śmietany i miksujemy ponownie. Gdy już masa będzie nam odpowiadała wlewamy ją do naczynia w którym będziemy piekli danie.
Warzywa układamy tak jak jest to widoczne na zdjęciu: Bakłażan , cukinia i pomidor w takiej kolejności. Następnie jeszcze delikatnie wszystko solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Nastawiamy piekarnik na 180/200 stopni,a nasze przepyszne danie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy sobie przez 45-50 min.Później ściągamy folie i jeszcze 20 min niech się piecze. Później wyłączamy piekarnik i niech przez 10 min dojdzie danie do siebie. Na talerzu układamy ładnie i polewamy zgrabnie sosikiem. SMACZNEGO :)