Do góry

Przekąski Przepis na:

Ratatouille

Ratatouille

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 577

Smaczny jak z bajki

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki należy obrać ze skóry,wykroić gniazdo nasienne i pokroić na kawałki.
    Następnie kroimy cebule w grube księżyce,a czosnek w plasterki.
    Wrzucamy wszystko do garnka i dusimy przez około 30 min.Doprawiając solą i pieprzem.
    A gdy trochę się poddusi podlać wodą i przykryć.
    W tym czasie kroimy bakłażana na równe plasterki około 5 mm i dobrze solimy i odstawiamy.Tak samo cukinie i pomidora ( wcześniej oparzając go i obierając ze skórki ) ( pomidora nie solić wcześniej gdyż puści soki).
    Wracamy do sosu.Gdy już papryka,cebulka i czosnek są miękkie to miksujemy na jednolitą masę ( w razie potrzeby dosalamy i dopieprzamy ) Dodajemy bazylii i 3 łyżki śmietany i miksujemy ponownie. Gdy już masa będzie nam odpowiadała wlewamy ją do naczynia w którym będziemy piekli danie.

  2. Warzywa układamy tak jak jest to widoczne na zdjęciu: Bakłażan , cukinia i pomidor w takiej kolejności. Następnie jeszcze delikatnie wszystko solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi.
    Nastawiamy piekarnik na 180/200 stopni,a nasze przepyszne danie przykrywamy folią aluminiową.
    Pieczemy sobie przez 45-50 min.Później ściągamy folie i jeszcze 20 min niech się piecze. Później wyłączamy piekarnik i niech przez 10 min dojdzie danie do siebie.
    Na talerzu układamy ładnie i polewamy zgrabnie sosikiem.
    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń