Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ratatuj na grzance"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Bakłażan umyj, pokrój w grubą kostkę, posól i odstaw na 20 minut, by puścił gorzki sok. Papryki oczyść, strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Cukinie opłucz, potnij w kostkę. Pomidory umyj, ponakłuwaj w kilku miejscach. Zanurz we wrzącej wodzie. Po chwili wyjmij je, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ grubo pokrój.
Kostki bakłażana opłucz, osącz. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj papryki, cukinie i bakłażan. Duś 15 minut. Pod koniec dołóż pomidory.
Potrawkę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i ziołami. Bułkę pokrój na kromki. Zrumień je w rozgrzanym piekarniku. Ratatuj podawaj na przygotowanych grzankach. Ew. posyp je startym parmezanem i listkami bazylii.Źródło: Naj