Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ratatuj z makaronem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Czosnek obierz, posiekaj. Papryki opłucz, osusz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Paprykowy miąższ pokrój w paski lub w kostkę.
Wyszoruj starannie cukinie oraz pół bakłażana. Odetnij końcówki, miąższ pokrój w kostkę. Umyte pomidorki przekrój na połówki. Poszatkuj obraną cebulę.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz pokrojone papryki, smaż 2-3 minuty. Dodaj cukinię, bakłażan, czosnek oraz pomidory. Warzywa oprósz solą i pieprzem, duś 1-2 minuty. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i bulionem. Duś jeszcze 4 minuty.
Makaron odcedź, przelej zimną wodą. Mozzarellę pokrój w plasterki. Otrzyj z gałązek rozmaryn i tymianek.
Warzywny ratatuj połącz z makaronem i ziołami. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż 15 dag mozzarelli. Zapiekaj 20-25 min w 180 st.
czas ok. 60 min; porcja – 400 kcal, cena 4,50 złŹródło: Świat kobiety