Do góry

Dania główne Przepis na:

Ratatuje

Ratatuje

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3375

Dodano:

Odsłon: 10113

Po prostu pyszne...

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy w plastry, oprószamy solą i pozostawiamy na 15 minut, potem osuszamy je papierowym ręcznikiem i kroimy w dość dużą w kostkę. Resztę warzyw też kroimy w duża kostkę, Na małym ogniu rozgrzewamy oliwę i delikatnie przyrumieniamy cebulę. Do tego dodajemy posiekany drobno czosnek i dużą ilość tymianku. Teraz stopniowo dodajemy do tego pokrojone warzywa pamiętając o tym, by pokrojone pomidory dodać na samym końcu, wiec najlepiej zacząć od cukinii i papryki. Całość doprawiamy solą, pieprzem tymiankiem i ziołami prowansalskimi, dusimy około 15 minut. Po tym czasie potrawa powinna przybrać mocnego ziołowego aromatu. Na koniec dodajemy masło, żeby potrawa nabrała blasku i aksamitnego smaku. Tak przygotowane danie można podawać z bagietkami, ryżem lub makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 27 czerwca 2010 Robię identyczne danie tylko czasem dla urozmaicenia dodaję pokrojone w plasterki parówki, ala leczo, świetnie smakuje ze świeżym pieczywkiem. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 27 czerwca 2010 No i prawie dobrze, jesli nie brac pod uwage nazwy...Otoz ten nieszczesny gulasz warzywny ( ratatouille), spolszczony brzmi raczej jak ratatui....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń