Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ravioli z serowym nadzieniem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 569
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 569
Składniki
Na patelni na łyżce oleju zeszklij cebulę. Dodaj przecier pomidorowy i duś 15-20 minut, na koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj roztrzepane jajko, żółtko oraz szczyptę soli. Wymieszaj, dodaj rozmrożony szpinak i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Przygotuj farsz. Ricottę lub fetę wymieszaj z parmezanem oraz bazylią. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli użyjesz sera feta, nie sól farszu.
Ciasto podziel na dwie części i każdą cienko rozwałkuj na długi prostokąt. Na jednym z nich w odstępach co 4-5 cm ułóż kulki farszu. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Miejsca w których nie ma farszu dociśnij mocno palcami, aby ciasto dobrze się skleiło i odetnij nożem lub radełkiem.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, partiami wrzucaj ravioli, gotuj 4-5 min. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz. Podawaj z sosem pomidorowym oraz rozdrobnionym serem.
60 minut Porcja: 440 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie