Do góry

Dania główne Przepis na:

Razowa pizza

Razowa pizza

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13225

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Razowa pizza"

Składniki

  • Na 20 dag mąki orkiszowej chlebowej (typ 1100)
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczki soli. Ponadto: 150 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • po 1 strąku papryki czerwonej i żółtej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 awokado
  • cukier
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Fot. RFF Hamburg (3)

  2. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz pół szklanki letniej wody. Wymieszaj. Przykryj i odstaw na około 10 min. Do mąki dodaj sól, olej oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  3. Cebulę pokrój w talarki. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz i pokrój w kostkę. Do rondelka wlej przecier pomidorowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszone zioła, podgrzewaj 8-10 min, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż paprykę oraz cebulę. Piecz ok. 20 min w temperaturze 200°C. Po upieczeniu rozłóż pokrojone w kostkę awokado.

  5. (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 390 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń