Do góry

Dania główne Przepis na:

Razowy ze słonecznikiem

Razowy ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Razowy ze słonecznikiem"

Składniki

  • 4-5 łyżek zakwasu
  • 30 dag maki razowej żytniej (typ 2000)
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 i 1 szklanki pestek słonecznika
  • 500-600 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki otrąb żytnich. Ponadto: papier do pieczenia lub olej oraz otręby
  • np. żytnie lub pszenne
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp mąkę żytnią oraz sól. Dodaj pestki słonecznika, zakwas oraz wodę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, by ciasta się połączyły (przepis jak przygotować  zakwas jest podany na stronie 35 przy przepisie na chleb z orzechami).

  2. Podłużną foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i wysyp otrębami. Przełóż do niej ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 godz., by ciasto wyrosło. Usuń folię. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta wodą, potem posyp otrębami.

  3. Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 10 min. Następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz ok. 50 min. Wystudź w uchylonym piekarniku. 

  4. Rada: Jeśli wolisz, by skórka chleba była miękka, przestudzony chleb włóż do foliowego woreczka. Część ziaren słonecznika można zastąpić pestkami dyni lub sezamem.

  5. (bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 240 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń