Do góry

Desery Przepis na:

Reniferowe lizaczki

Reniferowe lizaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Reniferowe lizaczki"

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 8 łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dag miodu
  • 3 dag masła
  • 1 jajko
  • przyprawa do piernika
  • 2 op. polewy czekoladowej
  • 40 precelków
  • 1 op. lukru
  • czerwone drażetki
  • tłuszcz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę razem z cukrem kryształem oraz sodą oczyszczoną. Dodaj miód i masło, jedno całe jajko oraz łyżeczkę przyprawy korzennej do piernika. Szybko zagnieć gładkie ciasto.

  2. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie schłodzone ciasto na pierniczki rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Foremką lub ostrym nożem wykrój ciasteczka w kształcie główek reniferów. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem.

  3. Pierniczki ułóż na blasze. W każdy wbij ozdobny patyczek lub wykałaczkę. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut w temp. 180 stopni. Zdejmij z blachy i odłóż do ostudzenia.

  4. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie lekko tężeć, maczaj w niej pierniczki. Następnie, nim czekolada zastygnie, umieść na główkach noski z drażetek oraz rogi z połówek precelków. Z lukru i pozostałej czekolady zrób oczy reniferów. Odstaw do zastudzenia.

  5. czas ok. 55 min; sztuka – 45 kcal, cena 40 gr

  6. TO TEŻ PIĘKNE DEKORACJE!

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń