Do góry

Dodatki Przepis na:

Rillettes z kaczki

Rillettes z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4281

Dodano:

Odsłon: 1498

Wyśmienite smarowidło do kanapek. Podane na małych grzaneczkach może służyć jako przystawka czy przekąska. Z pikantnymi dodatkami (jak u mnie) stanowi świetną bazę pożywnego śniadania czy lunchu. Francuzi mają tyle przepisów, ilu kucharzy, bo to bardzo popularne u nich danie.

Składniki

  • tłusty boczek wędzony lub podgardle - ok. 40 dag
  • 2 nogi z kaczki - ok. 40 dag
  • szklanka wina - ok. 250 ml
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz - do smaku
  • saszetka przypraw: 3 gałązki tymianku, 3 liście laurowe, 5 goździków, 2 - 3 ziarna ziela angielskiego, 3 gałązki natki pietruszk
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek lub podgardle pokrój w grubą kostkę. Może być również (chyba nawet lepiej) boczek ze słoniną.
    Nogi z kaczki umyj i osusz, zdejmij skórę.
    W garnku na dnie rozłóż skórę z kaczych nóg i postaw go na bardzo małym ogniu.
    Kiedy skóra ładnie się wytopi i mocno przyrumieni, wrzuć najpierw najbardziej tłuste kawałki boczku lub słoninę. Dolej trochę wina i wytapiaj na małym ogniu.
    Włóż nogi i resztę mięsa.

  2. Przygotuj saszetkę z przyprawami - zioła zawiń w kawałek gazy i obwiąż sznurkiem.
    Dodaj do mięsa i wlej resztę wina.
    Dodaj ok. pół łyżeczki soli i tyleż pieprzu.
    Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu 2 - 2,5 godziny.

  3. Posiekaj czosnek i papryczkę.
    Dodaj do mięsa razem z suszonymi ziołami.
    Gotuj w dalszym ciągu zbierając od czasu do czasu łyżką tłuszcz gromadzący się na powierzchni.

  4. Po około 4 godzinach, kiedy mięso będzie się zupełnie rozpadać, wyjmij z garnka saszetkę z ziołami.
    Wyjmij kości z kaczki i (jeżeli trzeba) oczyść je z resztek mięsa.
    Mięso w garnku rozdrobnij widelcem i przełóż do słoików lub miseczek.
    Zalej zebranym wcześniej tłuszczem i odstaw do wystudzenia.
    Zamknięte słoiczki lub przykryte folią miseczki z rillettes możesz przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. U mnie wytrzymały dwa, no prawie trzy tygodnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 09 marca 2014 Kiedyś szukałam przepisu na rillettles ale z gęsi:)Wypróbuję Twój:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiech_K 07 marca 2014 Rillettes to coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Jeżeli nie lubisz kaczki, może być np. karkówka. Kurczak od biedy też, ale daj wtedy słoninę zamiast boczku. Smacznego. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 marca 2014 czy można zamienić kaczkę na kurczaka,smak będzie podobny?
super wygląda:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń