Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto

Risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1215

Dodano:

Odsłon: 9133

Gdy nie ma za dużo czasu na przygotowanie pożywnego dania? polecam risotto, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a bardzo pożywne.

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 filet (pokrojony na mniejsze kawałki)
  • 50 dag ryżu risotto
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 20dag groszku mrożonego
  • 2 kiełbasy śląskie
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • Do przygotowania ryżu
  • 1,2 l bulionu
  • 100g masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Cebulę obrać i drobno posiekać, po czym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na oleju. Dodać udka kurczaka, oraz filet oprószone solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
    Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd, nasiennych pokroić w małe kawałki.
    Kiełbasę pokroić na bardzo cienkie paseczki, podsmażyć na patelni na chrupiące skwarki.
    Groszek ugotować, uważając aby nie był za bardzo rozgotowany, ma pozostać delikatnie twardy.
    Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
    Ryż wymieszać z paprykami, groszkiem i skwarkami z kiełbasy. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i poukładać na nim pałki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń