Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto na piwie z groszkiem cukrowym

Risotto na piwie z groszkiem cukrowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 917 Ocena: 22988

Dodano:

Odsłon: 5138

Dzisiaj zapraszam Was na smakowite i proste w przygotowaniu risotto na piwie z groszkiem cukrowym. Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego tym razem zamiast białego wina, postanowiłam wypróbować dodatku piwa. Wybrałam słodkie, ciemne piwo, aby uniknąć ewentualnej goryczki. Ten dodatek sprawdził się idealnie, a zwykłe risotto nabrało zupełnie innego smaku. Całość dopełnił słodki groszek cukrowy oraz marchewka. To danie w wersji wege, bardzo trafiło w moje podniebienie. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 2 cebule szalotki
  • 1 garść groszku cukrowego
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,5 szklanki słodkiego piwa
  • 600 ml bulionu
  • plaster masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy słodkim piwem, a gdy je wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

  2. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z bardziej wyrośniętego groszku wyciągamy ziarna, a ten płaski pozostawiamy w całości. Marchewkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez około 8 minut, a następie odcedzamy.

  3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy ugotowane warzywa. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

  4. W wersji dla mięsożerców, polecam dodać do risotto kawałki szynki parmeńskiej.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń